leaf

De ce tusea este diferită?

DE CE TUSEA ESTE DIFERITĂ?

Un singur simptom, dar atât de diferit. Tipurile de tuse.

Fiecare dintre noi se întâlnește cu tusea destul de frecvent, uneori chiar de câteva ori pe an.

Dar ce știm despre tuse, cum o putem deosebi, când e nevoie să apelăm la un medic?

Tusea este unul dintre principalele simptome ale infecțiilor respiratorii virale acute. Există diferite tipuri de tuse și fiecare dintre acestea are caracteristicile sale proprii.

Tipuri de tuse în funcție de durata simptomului

Tusea acută durează până la 2 săptămâni. Chiar și după vindecarea completă, tusea poate persista ceva timp. În caz de tuse acută sunt recomandate remediile antitusive precum Bronchipret®. Acest produs pe bază de plante contribuie la ameliorarea simptomelor și la accelerarea vindecării.

Tusea prelungită sau trenantă - durează de la 3 la 8 săptămâni, apoi dispare brusc.

Tusea persistentă sau cronică – nu se oprește mai mult de 8 săptămâni, iar după „vindecare” apar recăderi. O astfel de tuse persistentă este un simptom al unor maladii severe, cum este astmul bronșic.

Tipuri de tuse în funcție de manifestări

Tusea uscată – sau „din gât”. Odată ajuns în organism, virusul infectează căile respiratorii superioare, provocând accese de tuse uscată. Gâtul este iritat, iar tusea provoacă un disconfort sever. De asemenea, tusea uscată este caracteristică alergiilor și se agravează la contactul cu un alergen. Tusea uscată cu dificultăți de respirație apare în astmul bronșic.

Tusea umedă sau productivă este următoarea etapă de evoluție normală a unei tuse, tusea uscată devenind umedă în 2-3 zile. Aceasta este cea mai ”eficientă” tuse în ceea ce privește vindecarea. Sputa devine vâscoasă, iar expectorația poate fi dificilă, însă nedureroasă. Important în această perioadă să nu blocăm reflexul de tuse cu preparate antitusive. Din contra, e nevoie de remedii care fluidifică secretul vâscos al bronhiilor și ușurează evacuarea lui. Un astfel de remediu natural este Bronchipret®, el a demonstrat o eficacitate sporită în tratament și de aceea a fost introdus în Ghidul German de tratament a tusei și bronșitei.

Tuse cu accese de vomă

Dacă tusea nu devine umedă, iar accesele se intensifică, atunci eforturile suplimentare de a tuși provoacă reflexul de vomă.

Tusea din piept

Dacă tusea uscată este de obicei resimțită în regiunea laringelui (senzație de zgârieturi în gât, durere în timpul tusei), atunci tusea toracică vorbește doar despre trecerea tusei într-o fază „umedă”, sunetul provenind aparent din piept.

Tusea nocturnă

Tusea în sine nu este un fenomen chiar plăcut, iar accesele nocturne sunt deosebit de chinuitoare. Acestea nu vă permit să respirați ușor și interferă cu somnul - unul dintre ajutoarele esențiale ale organismului în lupta contra bolii. Cauza tusei nocturne este mucusul, care începe să se prelingă pe partea posterioară a faringelui în poziție orizontală, provocând accese de tuse.

Tusea după somn sau tusea matinală

În timpul somnului, organismul nu poate elimina sputa și aceasta se acumulează până la trezire. Tusea dupa trezire este reflexă, ajutând la eliminarea sputei acumulate.

Tusea lătrătoare

În cazul unei inflamații puternice a căilor respiratorii superioare în proces sunt implicate laringele și corzile vocale. Glota se îngustează din cauza edemului laringean, iar tusea capătă așa-numitul efect de „lătrat”.

Tusea răgușită

Ralurile sunt provocate de edemul și acumularea de mucus în căile respiratorii. Iar atunci când sputa este eliminată prin tuse, respirația devine imediat mai ușoară, iar ralurile dispar. Starea generală se îmbunătățește, durerea în gât se atenuează.

Tusea fără febră

Poate avea un caracter divers. În caz de infecții respiratorii virale acute poate fi un indiciu al perioadei de convalescență și poate fi reziduală. Există o serie de afecțiuni, cum ar fi bronșita cronică, astmul bronșic și alte patologii, în care febra nu este un simptom indicativ și poate lipsi complet. De asemenea, o astfel de tuse poate fi sugestivă pentru o reacție alergică.

Tusea la copii

Tusea la copii începe adesea cu o tuse ușoară, care în curând evoluează către un acces complet și intens. Până la vârsta de 5 ani sistemul nervos al copilului este mai sensibil și tusea complică foarte mult viața copilului - nu îi permite să doarmă, reduce pofta de mâncare, copilul nu poate alerga, să se joace, comunica eficient.

Imunitatea la copii abia se formează, de aceea, riscul complicațiilor cauzate de tuse crește și necesită o atenție sporită.

Copiii mici nu pot expectora sputa de sinestatător deoarece reflexul de tuse se formează pe deplin abia la vârsta de 4-6 ani. Prin urmare, există multe manifestări neplăcute ale tusei la copii, de acestea trebuie să ținem cont și să fim pregătiți pentru a le înfrunta:

  • secreții bronșice (spută) vâscoase
  • acumulare abundentă de spută
  • accesele prelungite sunt dureroase, însoțite de reflex de vomă.

Ce include tratamentul tusei?

În primul rând, trebuie să înțelegeți că tusea reprezintă un simptom, nu o boală, de aceea, trebuie căutată și eradicată în primul rând cauza tusei.

Din primele zile de boală, pentru a ameliora starea pacientului, a lichefia și a expectora spută, a facilita trecerea tusei uscate în tuse umedă, puteți utiliza medicamentul pe bază de plante Bronchipret®. Componentele de baza ale acestuia sunt ierburile naturale, precum cimbru, iederă și ciuboțica-cucului.

Siropul Bronchipret® este potrivit copiilor de la 2 ani - are gust plăcut, dar nu conține zahăr și nu afectează smalțul dentar, calmează tusea și accelerează vindecarea.

Pentru copii școlari se potrivește o formulă mai concentrată, Bronchipret® lichid oral (picături) și pentru adulți și adolescenți de la 12 ani Bronchipret® comprimate.

Bronchipret®o singură soluție pentru orice tip de tuse!