Când este periculoasă tusea?

Când este periculoasă tusea?

Când este periculoasă tusea?

Tusea este unul dintre reflexele naturale ale corpului care ne ajută să curățăm căile respiratorii de corpuri străine și secreții reziduale. Este un simptom de care corpul are nevoie, dar care poate fi, de asemenea, periculoasă pentru sănătatea noastră.

Ce este tusea?

Tusea este reflexul natural de apărare al corpului care ajută la curățarea căilor respiratorii de praf, mucus, alergeni și alți iritanți. Este o expulzare forțată a aerului din plămâni. Reflexul începe prin iritarea receptorilor din căile respiratorii. Acești receptori pot răspunde la diferiți stimuli, cum ar fi praf, fum, substanțe chimice, viruși, bacterii, alergeni sau mucus în exces. Creierul interpretează semnalul și produce reflexul de tuse.

Tusea poate varia de la o tuse uscată și iritantă la o tuse umedă cu expectorație. De asemenea, se face o distincție între tusea acută, care durează până la 8 săptămâni, și tusea cronică. Este adesea un simptom al altor afecțiuni.

Ce afecțiuni sunt asociate cu tusea?

Tusea poate fi asociată cu o gamă largă de afecțiuni, atât acute, cât și cronice. Este un simptom comun al multor afecțiuni respiratorii și de altă natură. Unele dintre afecțiunile care pot cauza tuse includ:

  • infecții respiratorii (răceală, gripă, faringită, laringită, bronșită, pneumonie),
  • boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică, fibroza chistică,
  • alergii, în special rinosinuzita alergică,
  • boli de inimă: de exemplu, insuficiența cardiacă,
  • boli gastrointestinale - reflux gastro-esofagian,
  • boli oncologice: de exemplu, cancerul pulmonar.

Când trebuie să ne îngrijorăm de tuse?

În cele mai multe cazuri, tusea este unul dintre simptomele unei infecții ale tractului respirator superior și este ușoară și auto-limitată. De obicei, se recomandă tratament simptomatic și odihnă, iar pacientul se poate recupera treptat.

Cu toate acestea, există situații clinice în care tusea ar trebui să ne îngrijoreze și să ne determine să căutăm un diagnostic detaliat și sfatul unui medic, deoarece cauza poate fi o afecțiune de sănătate mai serioasă decât o răceală comună, și trebuie să identificăm cauza simptomatică și să oferim tratament cauzal.

De exemplu, dispneea asociată cu tusea poate indica pneumonie, atac de astm bronșic sau embolie pulmonară. Un medic ar trebui contactat imediat dacă sângele este eliminat cu sputa, deoarece acest lucru poate fi un simptom al unei boli, cum ar fi cancerul pulmonar sau tuberculoza. De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă aveți o tuse cu febră mare, deoarece aceasta ar putea fi gripa sau o infecție bacteriană serioasă care necesită tratament pe bază de prescripție. Alte simptome, cum ar fi răgușeala cronică sau durerea toracică, sunt, de asemenea, semne îngrijorătoare. Diagnosticul ar trebui stabilit dacă o tuse apare fără alte simptome neplăcute, dar persistă timp de multe săptămâni, în special dacă apare ca o tuse paroxistică nocturnă sau ca o tuse matinală.

Tratamentul tusei

Tusea uscată – sau „din gât”. Odată ajuns în organism, virusul infectează căile respiratorii superioare, provocând accese de tuse uscată. Gâtul este iritat, iar tusea provoacă un disconfort sever. De asemenea, tusea uscată este caracteristică alergiilor și se agravează la contactul cu un alergen. Tusea uscată cu dificultăți de respirație apare în astmul bronșic.

Tusea umedă sau productivă este următoarea etapă de evoluție normală a unei tuse, tusea uscată devenind umedă în 2-3 zile. Aceasta este cea mai ”eficientă” tuse în ceea ce privește vindecarea. Sputa devine vâscoasă, iar expectorația poate fi dificilă, însă nedureroasă. Important în această perioadă să nu blocăm reflexul de tuse cu preparate antitusive. Din contra, e nevoie de remedii care fluidifică secretul vâscos al bronhiilor și ușurează evacuarea lui. Un astfel de remediu natural este Bronchipret®, el a demonstrat o eficacitate sporită în tratament și de aceea a fost introdus în Ghidul German de tratament a tusei și bronșitei.

Din primele zile de boală, pentru a ameliora starea pacientului, a lichefia și a expectora spută, a facilita trecerea tusei uscate în tuse umedă, puteți utiliza medicamentul pe bază de plante Bronchipret®. Componentele de baza ale acestuia sunt ierburile naturale, precum cimbru, iederă și ciuboțica-cucului.

Siropul Bronchipret® este potrivit copiilor de la 2 ani - are gust plăcut, dar nu conține zahăr și nu afectează smalțul dentar, calmează tusea și accelerează vindecarea.

Pentru copii școlari se potrivește o formulă mai concentrată, Bronchipret® lichid oral (picături) și pentru adulți și adolescenți de la 12 ani Bronchipret® comprimate.

Este important să reținem că, deși tusea este un simptom foarte comun care poate fi un răspuns natural de apărare al corpului, poate fi, de asemenea, un simptom al diferitelor boli, adesea foarte grave. Uneori, este periculoasă pentru sănătatea noastră și ar trebui întotdeauna consultată de un medic.