„Calea spre sănăntate este să faci în fiecare zi baie parfumată și un masaj aromat” a spus Hippocrates.
Aromaterapia este știința bazată pe utilizarea uleiurilor esențiale, obținute din plante aromatice, cu scopul de a obține efecte terapeutice.
Uleiurile esențiale sunt elixire prețioase în care se concentrează puterea tămăduitoare a plantei.
Deși este folosită de mii de ani, popularitatea acesteia scade odată ce tratamentele medicamentoase iau amploare, iar unii consideră aromaterapia doar o metodă de relaxare. În realitate, aromaterapia are efecte terapeutice mult mai complexe și remarcabile.
Pentru a obține un efect terapeutic bun, este important să folosim uleiuri esențiale pure.
Ținând cont de efectele multiple ale uleiurilor, putem alege pe cel potrivit, în funcție de boală și simptome. Utilizarea aromaterapiei în infecțiile respiratorii prezintă un avantaj deoarece uleiurile esențiale nu au efecte adverse și ușor pot ajunge în căile respiratorii, unde au efecte multiple și complexe, printre care evidențiem:
Uleiurile esențiale sunt renumite nu doar datorită aromelor pătrunzătoare, ci și capacităților acestora de a distruge diverși viruși, bacterii, fungi, cât și de a limita răspândirea infecției. În unele cazuri, uleiurile esențiale manifestă efecte antibacteriene față de un număr mare de tulpini rezistente la antibiotice.
Printre acesta se enumeră: uleiul de cimbru, lămâie, eucalipt, arbore de ceai, scorțișoară, etc.
Aceste uleiuri pot fi utilizate sub forma diluată ca dezinfectant pentru suprafețe din încăperi sau în aromadifuzoare pentru a elimina microbii din aer.
Uleiul de oregano, bergamut, levănțică, ciuboțica-cucului, etc., își găsesc întrebuințare în infecțiile respiratorii datorită capacității de a reduce inflamația și a îmbunătăți circulația sangvină. Astfel, acționează benefic în congestii nazale, tuse, dureri de cap, de gât, cât și frisoane.
Unele uleiuri esențiale, de exemplu: menta, eucalipt, arbore de ceai provoacă vasoconstricție, care la rândul său ușurează respirația, manifestă efect revigorant și răcoritor. Pot fi utilizate prin inhalații, utilizând în timpul băilor, saunelor, cât si masând ușor zona nasului cu câteva picături de ulei.
Uleiurile esențiale din cimbru, rozmarin, oregano, ciuboțica-cucului, etc., acționează ca expectorant, favorizând fluidificarea mucusului și eliminarea acestuia odată cu tusea. Sunt indicate în răceli, bronșite, tuse convulsivă, afecțiuni pulmonare, tuberculoză.
Pentru a obține un efect mai pronunțat în tratamentul tusei și răcelii, combinați aromaterapia cu uleiuri esențiale și fitoterapia cu Bronchipret®. Datorită extractelor din Cimbru, Iederă și Ciuboțica-cucului, Bronchipret® reduce inflamația mucoasei căilor respiratorii, dilată bronhiile, fluidifică și înlătură sputa, calmează tusea și luptă cu infecțiile. Bronchipret® a demonstrat acțiune antivirală împotriva gripei, rinovirusului, virusului respirator sincițial și, conform ultimului studiu publicat în martie 2021, a demonstrat acțiune împotriva SARS-CoV 2 (COVID-19). Bronchipret® a distrus până la 38% din viruși, a blocat legarea virușilor de receptorul ACE2 cu până la 77% și a redus încărcătura virală de 1000 de ori.
Bronchipret® reprezintă unul din exemplele de conlucrare a omului cu natura-mamă, atunci când natura ne oferă soluții împotriva bolilor, iar omul le valorifică. Folosind tehnologiile moderne, extragem din plantă componentele active și creăm medicamente naturale eficiente și inofensive.