Una dintre cele mai frecvente motive pentru care mamele solicită ajutorul medicului este tusea la copil.
Acest simptom reprezintă o reacție de protecție a organismului copilului la stimuli externi, precum virusuri, bacterii, praf sau alergeni. Cu ajutorul reflexului de tuse, corpul eliberează căile respiratorii de iritant, însă deseori acest lucru este însoțit de disconfort, precum nopți nedormite, dificultăți de respirație și accese prelungite de tuse chinuitoare.
Căile respiratorii ale copilului sunt mai vulnerabile, deoarece nu sunt încă maturizate pe deplin, prin urmare, tusea poate dura o perioadă mai lungă, iar probabilitatea complicațiilor este mai mare.
De aceea, este foarte important să reactionați rapid pentru a preveni complicațiile tusei și necesitatea de a lua antibiotice.
Bronchipret® vă ajută să faceți față acestei sarcini. Datorită efectelor sale expectorante, bronhodilatatoare, antiinflamatoare și antivirale, contribuie la înlăturarea senzațiilor neplăcute cauzate de tuse, la accelerarea vindecării și prevenirea complicațiilor.
Virușii sunt cea mai frecventă cauză a tusei la copii. Tusea bacteriană apare mai rar, în aproximativ 10% din cazuri, și se dezvoltă mai des pe fondalul hipotermiei.
O reacție alergică sub formă de tuse poate apărea în caz de sensibilitate crescută a organismului la orice substanță - păr de animale, plante în perioada de înflorire sau praf. Exacerbarea unei astfel de tuse apare, de obicei, la prezența alergenilor. Sensibilitatea crescută la plante în perioada de înflorire este manifestată primăvara sau vara.
Tusea cu caracter astmatic poate fi confundată ușor cu tusea din cadrul unei răceli obișnuite - în primul caz, este prezentă respirația îngreuiată și intermitentă, însoțită de fluierături, șuierături și paliditatea pielii.
Stresul, de asemenea, poate declanșa tusea. Deseori aceasta apare în cazul unei situații nefavorabile în familie sau în anturajul copilului – tușind, copilul încearcă să atragă atenția asupra sa. Se întâmplă ca după ce un copil a fost bolnav, „obiceiul de a tusi” să persiste timp de câteva săptămâni, fiind de origine psihogenă.
Adenoidita și rinita prelungită pot provoca, de asemenea, tuse, deoarece scurgerea mucusului de-a lungul peretelui posterior al faringelui provoacă un reflex de tuse.
În cazuri rare tusea poate fi asociată cauzal cu deformarea cutiei toracice, maladii ale tractului gastrointestinal.
În orice situație de tuse prelungită este preferabil să consultați un medic și să efectuați o diagnosticare minuțioasă.
Diagnosticarea se efectuează cu scop de a elucida cauza tusei pentru a identifica tactica corectă de tratament și pentru a evita complicațiile.
De regulă, se efectuează în caz de tuse cu durata mai mare de 3 săptămâni. În acest caz pot fi indicate următoarele examinări:
Această listă poate fi completată de către medic, dacă sunt identificate patologii severe.
Există un complex de simptome care reprezintă un motiv pentru a chema ambulanța:
Tuse persistentă la un copil cu vârsta sub 3 ani;
Paliditatea și cianoza pielii;
Dispnee și dificultăți de respirație.
În ciuda faptului că tusea este un simptom frecvent, severitatea ei nu trebuie subestimată.
Tratați tusea corect și preveniți dezvoltarea complicațiilor!