leaf

De la răceală la bronșită

De la răceală la bronșită

De la răceală la bronșită - un singur pas

Atunci când suntem răciţi, de cele mai multe ori febra și slăbiciunea generală ne obligă să rămânem acasă, chiar dacă nu ne dorim acest lucru. O răceală este însoțită, aproape întotdeauna, de aceleași simptome – rinită cu nas înfundat, dureri în gât, tuse. Acest lucru se datorează faptului că hipotermia provoacă un proces inflamator în tractul respirator. Cu ajutorul unui tratament adecvat luat la timp, toate simptomele răcelii dispar în decurs de 5-7 zile.

Însă, capcana principală în cazul răcelii este faptul că ne considerăm sănătoși imediat ce scade febra. Forțele par să se întoarcă – astfel credem că putem merge la muncă, chiar dacă, continuăm să avem rinită sau tuse. Maximum ce facem în această situație, luăm un sirop de tuse, facem niște inhalații sau luăm pastile pentru dureri în gât.

Tusea

Tusea este un proces productiv și necesar (dacă a trecut de la tuse uscată la umedă, atunci tratamentul merge corect), datorită lui, mucusul vâscos, care conține bacterii patogene, se elimină din căile bronşice. Dar, pentru ca procesul inflamator să nu devină unul cronic, este obligator să abordăm în mod complex tratamentul tusei și să nu lăsăm această problemă să treacă de la sine.

Aproximativ 40% dintre persoanele care se adresează în policlinică în perioada rece a anului sunt pacienţi cu bronșită acută. Ei nu acordă suficientă atenție tusei şi cred că ea “va trece”, neştiind despre riscul înalt de a obţine diagnoza de “bronşită”.

Bronşita este însoţită de o tuse puternică și profundă, cu producție abundentă de spută, chiar din pimele zile, dureri în piept și uneori, febră.

Cum se tratează?

Odată ce este clar că tusea trebuie tratată, să analizăm cum să o facem mai bine.

Așadar, trebuie să înţelegem că scopul nostru principal nu este oprirea tusei (așa cum o fac unele medicamente), ci de a o face productivă (umedă), pentru ca sputa mai ușor și mai rapid să se elimine din bronhii și cu ea să eliminăm și bacteriile patogene. Ne vor ajuta în acest sens băuturile vitaminizante, gimnastica respiratorie și preparatele mucolitice (care fluidifică mucusul şi facilitează astfel eliminarea acestuia din căile bronşice). Este binevenit de folosit preparate naturale și eficiente, cum este, de exemplu, Bronchipret®. El acţionează delicat, ameliorează durerea din piept în timpul tusei, are efect antiinflamator, antiviral şi antibacterian.

Pe lângă un astfel de tratament, se pot face și inhalaţii cu soluţii saline. Este important să umezim camera, astfel încât, aerul să nu fie uscat. De asemenea, pe perioada bolii se recomandă de oprit încălzitoarele electrice și aparatele de aer condiționat, care usucă foarte mult aerul.

Gimnastica respiratorie este una dintre mijloacele disponibile și foarte eficiente pentru ca tusea să treacă mai repede.

Iată câteva exerciții eficiente:

1. Poziţia iniţială: Stând sau culcat pe spate (mâinele paralel cu corpul, picioarele întinse).

La cifra unu facem o inspiraţie adâncă diafragmală, bombând maximal burta. La cifra doi-trei-patru expirăm profund şi lent, totodată strângem maximal burta şi încordăm muşchii abdominali (presului).

2. Poziţia iniţială: Stând drept, picioarele depărtate la lăţimea umerilor.

La unu-doi inspirăm pe nas, ne ridicăm lent în degete şi dezdoiem spatele, ridicăm mâinele drepte (cu degetele în lacăt) şi le înclinăm uşor înapoi. La doi-trei expirăm puternic pe gură, aplecându-ne brusc înainte și coborând mâinele jos.

3. Poziţia iniţială: Stând drept, picioarele depărtate la lăţimea umerilor.

Inspirăm pe nas și depărtăm braţele drepte lateral la nivelul umerilor. Apoi, le încrucișăm rapid în faţa pieptului până atingem omoplaţii contralaterali cu mâinele (de parcă ne-am cuprinde cu propriile brațe), în acest moment expirând puternic pe gură.

Pe perioada bolii, aceste exerciţii trebuie efectuate de câteva ori pe zi.

Dacă exercițiile le efectuați greu din cauza slăbiciunii și a disconfortului general, pot ajuta mucoliticele - medicamente care au efect expectorant asupra tusei. Ele contribuie la eliminarea mucusului și ușurează procesul în sine. Se recomandă utilizarea unor remedii naturale și eficiente, cum ar fi Bronchipret®. Acesta ameliorează durerea în piept, acționează delicat și are efecte antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene.

Inhalările cu soluții saline vor fi un ajutor bun la acest tratament. De asemenea, este important să aerisiți în mod regulat încăperea și să monitorizați nivelul de umiditate din aceasta. În timpul bolii, ar trebui să încercați pe cât posibil, să opriți încălzitoarele și aparatele de aer condiționat. Ele usucă aerul și pot afecta negativ procesul de eliminare a tusei.