leaf

Bronșita acută și cronică

Bronșita este o boală caracterizată prin inflamația mucoasei căilor bronșice. Cauza directă a inflamației pot fi virușii și bacteriile, însă de asemenea poate fi cauzată de inhalarea substanțelor chimice, fumatul, mediul umed și rece din încăperi. Ca urmare a inflamației, se afectează funcționarea tractului respirator, cu apariția simptomelor caracteristice, ca tusea, hipersecreția mucusului, iar în forme mai grave dispneea.

În dependență de durată, bronșita poate fi acută și cronică. Ele diferă și prin manifestarea simptomelor, și prin abordări terapeutice.

Bronșită acută

Bronșita acută este ușor de confundat în stadiile inițiale cu o simplă răceală. Cel mai adesea, boala este cauzată de infecții respiratorii virale, se dezvoltă în sezonul rece și este însoțită de o tuse – mai întâi uscată, apoi umedă cu expectorații (spută). Mucusul în acest caz poate avea o nuanță albă, galbenă sau verde. Adesea bronșita acută este însoțită de temperatură ridicată a corpului. Durata bolii este în medie de 3 săptămâni, dar efectele pot fi observate timp mai îndelungat – de până la 8 săptămâni.

Principalul semn al bronșitei este tusea. Poate fi uscată sau umedă:

  • tusea uscată este un semn al unei forme virale și atipice a bolii.
  • tusea productivă cu eliminarea sputei verzi este caracteristică bronșitei bacteriene;

Alte simptome ale formei acute a bolii sunt creșterea temperaturii, oboseală, apatie, transpirație crescută, frisoane, respirație dificilă (dispnee), apariția respirației șuierătoare, dificultăți de respirație și durere în piept.

Bronșită cronică

Bronșita cronică progresează lent și este însoțită de tuse productivă ce deranjează sumar minim 3 luni pe an, ce apare în episoade repetate pe o perioadă de 2 ani consecutiv. Cele mai frecvente cauze ale bronșitei cronice sunt fumatul, inhalarea noxelor profesionale (dioxid de sulf, amoniacul, praful), fumul de la sobe, precum și diferite patologii de dezvoltare a bronhiilor.

De obicei, simptomele bronșitei cronice sunt slab pronunțate și se accentuează mai mult în acutizare.

Bronșita cronică are următoarele simptome:

  • tuse periodică cu secreții mucoase;
  • dificultăți ale respirației în timpul efortului fizic;
  • creșterea temperaturii (opțional).

Tratamentul bronșitei

Bronșita acută trece adesea de la sine și nu necesită tratament serios, dar simptomele pot fi ameliorate și perioada bolii poate fi scurtată. În acest caz, remediile pentru tuse sunt utilizate pentru a favoriza trecerea tusei uscate în cea umedă, pentru fluidificare sputei și ușurarea eliminării ei din bronhii. După normalizarea funcției de secreție și evacuarea mucusului, tusea se ameliorează și se oprește.

Tratamentul bronșitei cronice implică administrarea de medicamente antivirale, antibacteriene și secretolitice. Sarcina principală în lupta contra tusei este de a fluidifica și evacua sputa și a face față infecției care a cauzat inflamația căilor respiratorii.

Pentru tratamentul oricărui tip de tuse, uscată sau umedă, medicii recomandă medicamentul german din plante Bronchipret®. Medicamentul este în formă de comprimate (pastile), lichid oral (picături) și sirop, deci va fi ușor să găsiți soluția optimă atât pentru copii de la 2 ani, cât și pentru adulți.

Fitopreparatul Bronchipret® este eficient în tratamentul bronșitei acute și cronice. Bronchipret® are efecte expectorante, antiinflamatoare, bronhodilatatoare, antivirale și antibacteriene.

Bronchipret® a fost inclus în Ghidul German de tratament al tusei și bronșitei, fiind un medicament creat printr-o tehnologie unică înalt standartizată de cultivare a plantelor medicinale, de extracție a substanțelor active și de producere a produsului finit, numită Phytoneering.