Top 5 plante - fitoterapia în caz de tuse

Răcelile sunt însoțite aproape întotdeauna de tuse, simptom care poate fi într-adevăr neplăcut și mulți din noi recurgem la pastile de „tuse” care inhibă acest reflex, ceea ce este complet greșit - deoarece datorită tusei din bronhii se elimină mucusul vâscos și se produce așa numita „curățare” a sistemului respirator.

Încă din cele mai vechi timpuri, plantele medicinale se folosesc pentru a calma tusea, dar în același timp pentru a face tusea productivă și să prevină complicațiile ei. Există o mulțime de plante folosite în tuse, dar ne-am oprit la 5 din ele, care sunt cele mai eficiente.

Podbal

Infuzia din frunze de podbal fluidifică sputa și o elimină din căile respiratorii, are efect antiinflamator și calmant general. Dacă aveți bronșită cronică sau pneumonie - infuzia de podbal este un bun adjuvant al tratamentului medicamentos.

Dar fiţi atenţi, aceasta nu se recomandă femeilor însărcinate deoarece poate provoca avort spontan.

Mod de preparare: peste frunzele uscate de podbal (4 linguri de masă) se toarnă 1 litru de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de o oră. Infuzia obţinută, se administrează câte jumătate de pahar de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese.

Cimbru (numit şi cimbru de grădină sau cimbru bun)

Proprietăţile terapeutice ale acestei plante aromate, cimbru, sunt datorate uleiurilor sale esențiale (timol și carvacol). Acestea au efect antibacterian și, de asemenea, măresc secreția glandelor din epiteliul bronhiilor - adică curăță și elimină mucusul din bronhii. Cimbrul este utilizat pentru inhalare și, sub formă de infuzie, pentru uz intern.

Mod de preparare: peste o lingură de produs vegetal uscat se toarnă un pahar de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 1 oră într-un termos. Apoi, infuzia se filtrează și se administrează câte o lingură de trei ori pe zi.

Ciuboțica-cucului

Saponinele, flavonoizii, substanţele tanante, uleiul eteric și acidul silicic care se conțin în florile de ciuboţica-cucului, asigură un efect expectorant, diaforetic și diuretic. Prin urmare, ciuboţica-cucului este indispensabilă în tratamentul răcelilor însoțite de tuse. În plus, ciuboţica-cucului este utilă pentru normalizarea funcției renale și a digestiei.

Mod de preparare: se macină rădăcina, florile și frunzele de ciuboţica-cucului (sau se cumpără produsul pregătit), peste 2 linguri de produs vegetal uscat se toarnă o cană de apă clocotită, se astupă cu capac și se acoperă cu un prosop, se lasă o oră la infuzat, se strecoară și se administrează câte o lingură de 3 ori pe zi.

Muguri de pin

Inhalațiile cu muguri de pin este una dintre cele mai eficiente metode pentru calmarea tusei în bronşita cronică. Mugurii de pin înlătură spasmul bronşic, au un efect antibacterian și imunostimulator general datorită vitaminei C și gudronului. De asemenea pentru tratamentul tusei se foloseşte şi infuzia din mugurii de pin.

Mod de preparare: peste 2 linguri de produs vegetal uscat se toarnă o cană de apă fiartă și se lasă pentru o jumătate de oră la baia de apă. Infuzia obţinută se administrează câte 1/3 de cană după fiecare masă.

Iedera

Datorită componentelor sale, iedera crește secreția glandelor din epiteliul bronşic - astfel tusea devine umedă, se elimină rapid sputa și se curăță bronhiile. În plus, iedera relaxează mușchii bronșici, ceea ce face respirația mai ușoară, în același timp evacuând ușor sputa.

Mod de preparare: peste o linguriță de produs vegetal uscat se toarnă o cană de apă clocotită, se infuzează 10 minute şi apoi se strecoară. Se poate de adăugat miere în infuzie și de băut de mai multe ori pe zi.

Pentru a vă convinge în puterea plantelor - doar începeți să le utilizați!

Pentru adepţii medicinei tradiţionale, vă recomandăm sa aleageți medicamente care conţin aceste componente, spre exemplu, 3 dintre ele (cimbru, ciuboţica-cucului şi iedera) se conţin în fitopreparatul german destinat pentru tratamentul bronșitei însoțită de tuse - Bronchipret. Componentele date acţionează sinergic ceea ce permite acțiunea rapidă şi eficientă în tratamentul tusei.

Fiți sănătoși!

Înapoi la lista de știri

BRONCHIPRET - ESTE MEDICAMENT, ÎNAINTE DE ADMINISTRARE CITIȚI INSTRUCȚIUNILE