leaf

Boli respiratorii

Boli respiratorii

Sistemul respirator este sensibil la multe boli infecțioase. Printre ele, se disting infecțiile aeriene transmise prin picături și prin particole. Primele sunt transmise prin contact direct cu pacientul (prin tuse, strănut sau vorbire), cele din urmă prin contact cu obiectele folosite de pacient. Cele mai frecvente sunt infecții virale (precum gripa) și infecții respiratorii acute (IRA, IRVA, tuberculoză, astm bronșic).

Gripa și IRVA – infecții transmise prin picături. Pacientul are febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, tuse și rinoree. În unele cazuri după aceste boli, în special gripa, se observă complicații grave ca urmare a unei afectări a organelor interne - plămânii, bronhiile, inima etc.

Bronșita

Cea mai frecventă boală pulmonară. În bronșită, mucoasa căilor respiratorii se inflamează și se edemațiază. Lumenul bronhiilor se îngustează, respirația devine dificilă. Acumularea de mucus duce la o senzație constantă de tuse. Principala cauză a bronșitei acute sunt virusurile și bacteriile. Bronsita cronică duce la leziuni ireversibile ale bronhiilor. Cauza bronșitei cronice este expunerea prelungită la factori dăunători: fum de tutun, poluanți, gaze de eșapament. Deosebit de periculos este fumatul, deoarece rășina formată în timpul arderii tutunului și hârtiei nu este îndepărtată din plămâni, ci se depune pe pereții căilor respiratorii, distrugând celulele mucoasei.

Pneumonie

Dacă procesul inflamator se răspândește în țesutul pulmonar, atunci se dezvoltă pneumonia (inflamația țesutului alveolar).

Tuberculoza pulmonară este provoacată de micobacteria tuberculosis. Acest agent patogen este răspândit în natură, dar sistemul imunitar poate lupta activ cu infecția. Cu toate acestea, în condiții nefavorabile (umezeală, malnutriție, imunitate redusă), boala poate intra în formă acută, ceea ce duce la distrugerea fizică a plămânilor.

Astm bronșic

Este o boală pulmonară frecventă. Clinic se manifestă prin contracția mușchilor bronșici și apare un atac de dispnee (de sufocare). Cauza astmului este o reacție alergică la praful de uz casnic, părul animalelor, polenul plantelor sau alti alergeni. O serie de medicamente sunt utilizate pentru cuparea acceselor de dispnee. Unele dintre ele sunt administrate sub formă de aerosoli (prin inhalare) și acționează direct asupra bronhiilor.

Pleurezia

Reprezinta inflamația membranelor pleurale, care de obicei are la bază o etiologie bacteriană. Respirația este ușoară și liberă, deoarece memranele pleurale alunecă liber una peste alta. Odată cu inflamația pleurală, crește brusc frecarea în timpul mișcărilor respiratorii și respirația devine dificilă și dureroasă.

Organele respiratorii pot fi, de asemenea, afectate de cancer, cel mai adesea la fumătorii cronici.

Pentru diagnosticul precoce a bolilor pulmonare este utilizată fluorografia –investigație ce efectuează imagine fotografică a cutiei toracice, cu raze X.